Of hij nu gloednieuw is of je hem al een tijdje hebt: vroeg of laat zit zo goed als elke bril niet meer als gegoten. Misschien glijdt hij een stukje van je neus als je naar beneden kijkt, voel je een onaangename druk achter je oren of staat hij plots scheef. Gelukkig hebben we goed nieuws: veel van die problemen kun je met een beetje handigheid zelf oplossen. En als het toch niet lukt, weet de opticien wel raad. Hier lees je hoe je je bril zelf aanpast en wanneer je beter langsgaat bij de opticien.
Waarom is een goede pasvorm belangrijk?
Draag je je bril de hele dag door of alleen voor bepaalde activiteiten, zoals lezen?
Maakt niet uit: als je bril slecht zit, voelt dat niet alleen onaangenaam aan – ook je zicht kan eronder lijden. Een knellend montuur kan hoofdpijn of drukplekjes op je neus veroorzaken. Zit het montuur te los, dan zakt de optische as naar beneden, waardoor je duizelig kunt worden of niet goed ziet. Daarom moet je er steeds op letten dat je bril goed past.

Met dit lijstje bepaal je makkelijk of je bril correct zit:
- Ogen gecentreerd: Het midden van de brillenglazen moet zich voor je pupillen bevinden.
- Pootjes zitten stevig, maar knellen niet: De pootjes liggen comfortabel tegen de slapen en veroorzaken geen drukkend gevoel.
- Glijdt niet van je neus: Wanneer je knikt of je hoofd buigt, blijft je bril netjes op zijn plaats zitten.
- Comfortabele neuspads: Ze knellen niet, laten geen drukplekken achter en wiebelen niet.
- Pootjes haken achter je oren: De uiteinden van de pootjes liggen achter je oren zonder te knellen.
- Geen druk op je oren of neus: De bril zit comfortabel, ook als je hem lang draagt.
- Rechte brillenglazen: De glazen staan waterpas en hellen niet naar de zijkant.
- Juiste pupilafstand: De glazen zijn precies op jouw pupilafstand afgestemd. Die afstand wordt bij de opticien gemeten en meegenomen bij het maken van de glazen.
Kun je een paar van deze vakjes niet aanvinken? Dan is het tijd om je bril aan te passen.

Vaak voorkomende pasvormproblemen en hun oorzaken
Scheve bril
Als je plots merkt dat je bril scheef zit, weet je dat er iets niet (meer) klopt. Meestal is dit probleem te wijten aan een verbogen pootje, bijvoorbeeld omdat je de bril te bruusk hebt afgezet of omdat het pootje per ongeluk onder druk heeft gestaan. Ook als er een hoogteverschil is tussen je oren, kan het montuur aan één kant iets lager zitten. Een scheve bril is niet alleen storend, maar kan op lange termijn ook je zicht aantasten.
Dit kun je zelf doen: Leg je bril eerst op een plat oppervlak om te controleren of beide pootjes gelijk lopen. Bij kunststof monturen kun je het scheve pootje voorzichtig opwarmen door het ongeveer 40 tot 60 seconden onder stromend warm (niet heet!) water te houden. Daarna kun je de kunststof licht buigen. Heb je een metalen montuur, dan komt er wat meer fingerspitzengefühl bij kijken. Kleine aanpassingen aan de pootjes of verstelbare neuspads kun je gewoon met de hand doen, maar let op dat je niet te veel kracht zet wanneer je de pootjes verbuigt. Is je montuur sterk vervormd of weet je niet zeker dat je het probleem zelf kunt rechtzetten? Boek een afspraak bij eyes + more. Onze experts helpen je met plezier.
Drukplekken op de neus of achter de oren
Drukplekjes ontstaan wanneer het montuur te strak zit of wanneer het gewicht van de bril niet gelijkmatig verdeeld is. Ze verschijnen bijvoorbeeld als de neuspads van een metalen montuur te veel druk op de neus zetten of als de uiteinden van kunststof pootjes te sterk naar beneden buigen. Houdt die druk lang aan, dan gaan die plekjes onaangenaam en pijnlijk aanvoelen. In extreme gevallen kan de huid zelfs geïrriteerd of licht ontstoken raken.
Heb je al last van ontstoken plekjes? Behandel ze met een milde wondgenezende zalf en draag je bril maar voor korte periodes. In ernstige gevallen is het een goed idee om je bril een paar dagen helemaal aan de kant te laten. Indien nodig kun je een tijdje overschakelen naar een ander visueel hulpmiddel, zoals contactlenzen. Als de ontsteking niet geneest of als je open wondjes hebt, maak je het best een afspraak bij een dermatoloog.
Dit kun je zelf doen: Vaak helpt het als je de pootjes licht naar buiten buigt of de neuspads voorzichtig aanpast, zodat ze gelijkmatiger en zachter op de neus rusten. Voor kunststof monturen bestaan er ook zachte siliconenpads waarmee je de contactpunten kunt verzachten. Let op dat je bril niet te krap zit en niet steeds afglijdt, want dat kan de druk verergeren.

Afglijdende bril
Zomers weer betekent meer zweten. En dan glijdt een loszittende bril makkelijk naar beneden op je neusbrug. Misschien zijn de pootjes een beetje uitgerekt of de uiteinden te weinig gebogen. Of wie weet zit de pasvorm gewoon niet goed. Zeker bij zwaardere brillenglazen en brede monturen is het essentieel dat de bril goed op zijn plaats blijft zitten.
Dit kun je zelf doen: Controleer eerst of de pootjes te los zitten. Als ze lichtjes naar binnen buigen wanneer je er voorzichtig op drukt, betekent dit dat ze steviger aansluiten achter je oren. Bij metalen monturen met neuspads kun je de pootjes zo aanpassen dat de bril hoger en stabieler op je neus staat. Er bestaan ook kleine hulpmiddeltjes zoals antislippads, siliconenhoesjes voor de uiteinden en brilstoppers die je bril meer grip geven op je huid. Vaak helpt een grondige schoonmaakbeurt van de neuspads en pootjes al, want huidvetresten maken het materiaal gladder. Helpen al deze tips niet? Je bent altijd welkom in een van onze stores. Wij stemmen je bril professioneel af op je gezicht.

Verkeerd gecentreerde glazen
Als je bril niet correct gecentreerd is (bijvoorbeeld vanwege een foute pupilafstand of afglijdende glazen), kan dat tot ernstige zichtproblemen leiden. Je kunt last krijgen van symptomen zoals wazig of dubbel zicht, duizeligheid of oogvermoeidheid. Klinkt dat herkenbaar? Probeer het probleem dan niet zelf op te lossen. Hiervoor moet je professionele hulp inschakelen.
Als je de indruk hebt dat je bril verkeerd gecentreerd is, maak je het best zo snel mogelijk een afspraak in een van onze stores. Dan kunnen onze experts je glazen controleren.

Je bril zelf aanpassen? Hierop moet je letten
Kleine correcties kun je in veel gevallen zelf uitvoeren, op voorwaarde dat je voorzichtig bent en weet met welk materiaal je werkt. Metalen monturen zijn meestal makkelijker te buigen dan kunststof exemplaren, want die laatste kunnen breken als je er te veel druk op uitoefent.
Reinig de bril grondig voordat je begint en werk indien mogelijk op een zachte ondergrond. Een warme omgeving kan ook helpen, want veel materialen zijn iets buigzamer als het warm is. Bij een metalen montuur volstaat het doorgaans dat je zachtjes druk uitoefent met je vingers, bij een kunststof model helpt het vaak als je het materiaal licht verwarmt met warm water. Gebruik geen kokend water of haardroger! Als de kunststof te warm wordt, kan die namelijk vervormd raken.
Voorbeelden van kleine correcties
- Bij een scheef zittende bril kun je de pootjes voorzichtig omhoog of omlaag buigen.
- Voel je druk op je neusbrug en heb je verstelbare neuspads, dan kun je de afstand en hoek van de neuspads aanpassen.
- Voorkom dat je bril steeds afglijdt door de uiteinden van de pootjes licht naar binnen te buigen of speciale antislippads aan te brengen.
Belangrijk: Voer aanpassingen altijd in kleine stapjes uit en test de pasvorm na elke stap. Twijfel je? Blijf niet zelf proberen, maar ga langs bij de opticien.

Wat laat je beter over aan de opticien?
Niet alle aanpassingen kun je zonder risico zelf uitvoeren. Zeker als je een hoogwaardige bril, een speciaal montuur of kwetsbare glazen hebt, schakel je beter professionele hulp in. Heb je je bril zelf aangepast en ervaar je nog steeds klachten of is je zicht nadien achteruitgegaan? Vraag dan raad aan een expert.
Het goede nieuws: Bij eyes + more passen we je bril kosteloos aan, zelfs als je hem niet bij ons hebt gekocht. Boek gewoon een afspraak bij een store in je buurt en je kijkt binnenkort weer door een perfect afgestelde bril.
.jpg)
5 tips voor een goede pasvorm op lange termijn
Een optimale pasvorm begint bij de aankoop. Laat je goed adviseren en kies een montuur dat aansluit op de vorm van je hoofd en neus. Het is bijzonder belangrijk dat de glazen correct gecentreerd zijn. Dat kun je niet zelf controleren. Stel dat je niet gewend raakt aan je nieuwe bril en je de symptomen hierboven opmerkt, ga dan terug naar de opticien.
Met deze tips blijft de pasvorm van je bril altijd optimaal:
- Berg je bril op in een stevig etui.
- Maak de neuspads en pootjes regelmatig schoon.
- Zet je bril altijd met beide handen op.
- Draag je bril niet boven op je hoofd. Dat is niet goed voor de pootjes, die zo vlakker worden.
- Voorkom dat je bril te warm wordt. Laat hem bijvoorbeeld niet te lang op het dashboard van je auto liggen.
Laat je montuur af en toe controleren door de opticien. Zo blijft je bril langer in vorm en voorkom je dat hij slecht gaat zitten.