Welke bril staat me?

WELKE BRIL STAAT ME?

Vind de juiste bril voor je gezichtsvorm

afspraak maken

De vorm van je gezicht is een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een nieuw montuur. Draag je al een bril en ben je tevreden met het model? Dan is dit een goede eerste indicatie van welke vorm het beste bij je past. Sta je op het punt om je eerste bril te kopen of wil je een nieuwe stijl uitproberen? Om niet te verdwalen tussen het eindeloze aanbod hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Zo vind je makkelijker dé perfecte bril.

Brillen voor een rond gezicht

BRILLEN VOOR EEN ROND GEZICHT

Heb je een rond gezicht? Kies dan voor een montuur dat je gelaatstrekken in balans brengt en meer definitie geeft. Rechthoekige of vierkante monturen met strakke lijnen zijn ideaal, omdat ze je gezicht mooi verfijnen. Vermijd ronde of ovale monturen, omdat ze de vorm van je gezicht juist benadrukken.

Brillen voor een hoekig gezicht

BRILLEN VOOR EEN HOEKIG GEZICHT

Als je een hoekig gezicht hebt, is het belangrijk om de harde contouren te verzachten. Ronde of ovale monturen zijn ideaal, omdat ze je gelaatstrekken afronden. Ook smalle of dunne monturen kunnen opvallende gelaatstrekken minder uitgesproken maken. Vermijd echter hoekige of vierkante monturen, want die kunnen je een strenge uitstraling geven.

Brillen voor een ovaal gezicht

BRILLEN VOOR EEN OVAAL GEZICHT

Een ovaal gezicht? Dan heb je geluk, want bijna elk montuur staat je beeldig: van vierkante, ronde en ovale modellen tot cat eye-monturen. Keus te over, dus. Accentueer je gelaatstrekken en experimenteer met verschillende stijlen en formaten.

Brillen voor een hartvormig gezicht

BRILLEN VOOR EEN HARTVORMIG GEZICHT

Breng je gezicht in balans door je brede voorhoofd smaller te laten lijken, en je kin optisch te verbreden. Smalle en dunne monturen zijn zeer geschikt voor een hartvormig gezicht, omdat ze niet te sterk in het oog springen. Cat eye- of vlindermonturen leggen de nadruk op het onderste gedeelte van je gezicht. Vermijd dikke of brede monturen die het bovenste gedeelte van je gezicht beklemtonen.

Hoe kom ik erachter welke gezichtsvorm ik heb?

HOE KOM IK ERACHTER WELKE GEZICHTSVORM IK HEB?

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen welke gezichtsvorm je hebt. Het is trouwens best mogelijk dat je tussen twee types in zit: maar weinig mensen hebben een gezicht dat voldoet aan de criteria van slechts één type.

Zo bepaal je je gezichtsvorm: strijk je haren uit je gezicht, ga recht voor de spiegel staan, en teken de contouren van je gezicht na met lippenstift of een stift op waterbasis. Aan de hand van de getekende contouren kun je je gezichtsvorm indelen in een categorie.

Je kunt je gezichtsvorm ook bepalen op basis van foto's die vanuit verschillende hoeken genomen zijn. Let hierbij op de breedte van voorhoofd, jukbeenderen en kaaklijn, en ook op de vorm van voorhoofd en kin. Door je gezicht te vergelijken met referentiefoto's van de verschillende gezichtsvormen kun je overeenkomsten identificeren, en bepalen in welke categorie je valt (rond, hoekig, ovaal of hartvormig).

Met welke andere aspecten kun je rekening houden bij het kiezen van een bril?

Naast je gezichtsvorm zijn er nog andere factoren die je keuze kunnen beïnvloeden:

Haarkleur: Kijk bij het kiezen van een bril naar je haarkleur. Donkere monturen passen vaak goed bij donker haar, terwijl lichte monturen lichte haarkleuren kunnen accentueren. Experimenteer ook met contrasten om een harmonieuze look te creëren.

Huidskleur: Je huidskleur kan ook een rol spelen. Bruin- of goudtinten passen goed bij huidskleuren met een warme ondertoon, terwijl zilver- of grijstinten beter tot hun recht komen bij huidskleuren met een koele ondertoon.

Kledingstijl: Houd ook rekening met je kledingstijl en kies een montuur die je persoonlijke look in de kijker zet. Een elegant montuur past vaak het beste bij een klassieke stijl. Houd je veeleer van hip of experimenteel, dan kun je beter gaan voor een trendy model.

Het juiste montuur kiezen, kan een uitdaging zijn. Maar aan de hand van je gezichtsvorm en door rekening te houden met andere aspecten, zoals je haarkleur, huidskleur en kledingstijl, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Probeer verschillende monturen om erachter te komen welke bril het beste bij je past. Onze medewerkers in de store adviseren je graag bij het maken van de juiste keuze.