Verziendheid in een oogopslag 

Verziendheid (of hypermetropie) betekent dat je dichtbij wazig, maar in de verte scherp ziet. Dit wordt meestal veroorzaakt door een te korte oogbol of een te zwak brekingsvermogen. De vaakst voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, een gespannen gevoel bij het kijken en wazig zicht op korte afstand. Vermoed je dat je verziend bent? Dan is het een goed idee om een professionele oogmeting te boeken bij de opticien. De meest gangbare en efficiënte optie om verziendheid te corrigeren, is een bril met plusglazen. Die buigen de lichtstralen in het oog zo af dat het brandpunt precies op het netvlies valt. 

Wat is verziendheid? 

Zie je scherp in de verte, maar zwemmen de letters op het papier wanneer je een boek leest? Of valt het je plots op dat het scherm van je gsm er wazig uitziet? Dan heb je misschien last van verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd. Bij deze zogenaamde refractieafwijking vallen de lichtstralen in het oog niet precies op het netvlies, maar net erachter. Het gevolg: alles wat zich dicht bij je bevindt, ziet er wazig uit. Naast bijziendheid is verziendheid een van de vaakst voorkomende oogafwijkingen. 

Lichte afwijkingen blijven vaak onopgemerkt, maar een sterkere afwijking een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven. Vooral lezen, beeldschermwerk en taken waarbij je van dichtbij goed moet kunnen zien worden een uitdaging. 

Oorzaken van verziendheid 

De belangrijkste oorzaak is een te korte oogbol. Hierdoor heeft het oog een te zwak brekend vermogen en komen de lichtstralen niet op het netvlies samen, maar net erachter. In zeldzamere gevallen is het hoornvlies of de ooglens te plat, waardoor de lichtstralen niet genoeg gebroken worden.  

Verziendheid is vaak aangeboren en kan al op jonge leeftijd worden vastgesteld. Soms compenseren de ogen de zichtafwijking zelf door de lens aan te passen. Maar als je ogen dat een tijdlang moeten volhouden, raken ze vermoeid en kunnen er klachten optreden. 

  

Er bestaan twee verschillende vormen van verziendheid: hypermetropie en presbyopie of ouderdomsverziendheid. Presbyopie ontstaat meestal vanaf 40-jarige leeftijd, wanneer de elasticiteit van de ooglens van nature afneemt. Beide vormen veroorzaken wel vergelijkbare klachten bij het zien op korte afstand.   

Kenmerkende symptomen van verziendheid 

Verziendheid kan lang onopgemerkt blijven. Zeker bij jonge mensen, omdat hun ogen de afwijking vaak compenseren. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende symptomen die op verziendheid wijzen: 

wazig zien op korte afstand; 

je moeilijk kunnen concentreren bij het lezen of bij beeldschermwerk; 

branderige of pijnlijke ogen, vooral na langdurig op korte afstand kijken; 

hoofdpijn, vooral in de voorhoofdzone; 

snel last hebben van vermoeide ogen. 

Heb je regelmatig last van deze klachten? Dan is het tijd voor een bezoekje aan de opticien of oogarts. Die kan gericht controleren of je ongemak veroorzaakt wordt door verziendheid.   

Hoe wordt verziendheid vastgesteld? 

De eerste stap naar een diagnose is een professionele oogmeting. Bij eyes + more gebruiken we moderne meetapparatuur en een individueel testproces om te bepalen hoe scherp je op korte en lange afstand ziet. Daarbij speelt de refractiemeting een hoofdrol: die toont hoe de lichtstralen in je ogen worden gebroken en of je een correctie nodig hebt. 

In veel gevallen is een bezoek aan de opticien al genoeg om duidelijkheid te krijgen. Als je toch medisch advies nodig hebt (bijvoorbeeld omdat je zicht sterk is achteruitgegaan of omdat je een bijkomende oogaandoening hebt), word je doorverwezen naar de oogarts. 

Hoe wordt verziendheid gecorrigeerd? 

Het eenvoudigste en meest gebruikelijke hulpmiddel om verziendheid te corrigeren, is een bril met plusglazen. Deze speciale bolle (sferische) brillenglazen zorgen ervoor dat het brandpunt naar voren wordt verplaatst, waardoor het licht precies op het netvlies valt. Zo zie je alles weer haarscherp, zelfs van dichtbij. 

 De brillenglazen compenseren het tekort aan brekingsvermogen in de ogen. Daardoor hoeven je ogen zich niet meer in te spannen om iets van dichtbij scherp te zien. Het resultaat: zien voelt meer ontspannen aan, zonder dat je voortdurend moet knipperen, je ogen samenknijpt of hoofdpijn krijgt. 

  

De voordelen van een bril 

Je zichtkwaliteit verbetert onmiddellijk. 

Bij lichte correcties heb je geen gewenningsperiode nodig. 

Een bril is makkelijk aan te passen aan jouw oogsterkte en behoeften. 

Er zijn geen bijwerkingen, in tegenstelling tot bij chirurgische ingrepen. 

Je hebt qua design en stijl heel veel keuze. 


Ook contactlenzen zijn geschikt om verziendheid te corrigeren. Net als bij een bril wordt de afwijking gecorrigeerd door het brandpunt naar voren te verplaatsen, zodat het licht op het netvlies valt. Bij ernstigere vormen van verziendheid kan de oogafwijking operatief worden behandeld. Daarbij wordt er een kunstlens voor de ooglens van de patiënt geplaatst, om ervoor te zorgen dat de lichtstralen voldoende worden gebroken. 


Onze tip: laat je zicht regelmatig controleren 

Als je verziend bent, is het belangrijk dat je je ogen regelmatig laat controleren. Zelfs als je niet de indruk hebt dat je gezichtsscherpte is veranderd, raden we aan om minstens om de twee jaar een oogmeting te laten uitvoeren. 

Maak een afspraak voor een oogmeting 


Veelgestelde vragen over verziendheid (hypermetropie)

Verziendheid (of ‘hypermetropie’ in vaktermen) is een zichtafwijking waardoor je dichtbij wazig, maar veraf scherp ziet. Dit wordt meestal veroorzaakt door een te korte oogbol of een te zwak brekingsvermogen in het oog. 

Dat herken je aan een aantal typische symptomen, zoals: 

  • wazig zien op korte afstand; 
  • hoofdpijn of branderige ogen bij het lezen; 
  • vermoeide ogen wanneer je lang naar een beeldscherm kijkt. 

Herken je deze symptomen? Maak snel en eenvoudig een afspraak voor een oogmeting in een van onze meer dan 20 stores in België! 

Meestal is verziendheid aangeboren. De oorzaak is een anatomische afwijking: ofwel is de oogbol te kort, ofwel is het brekingsvermogen van het oog te zwak. Daardoor valt het brandpunt van het licht in het oog niet precies op het netvlies. 

  

‘Gewone’ verziendheid (hypermetropie) is meestal genetisch bepaald en kan ook op jonge leeftijd voorkomen. 

Ouderdomsverziendheid (presbyopie) ontstaat rond de leeftijd van 40 jaar en en wordt veroorzaakt door de natuurlijke veroudering van de ooglens. 

Meestal door middel van een bril met sferische glazen (plusglazen). Deze glazen zorgen ervoor dat de lichtstralen precies op het netvlies vallen. De precieze correctie hangt af van de mate waarin je verziend bent. 

Bij lichte verziendheid kan het oog de afwijking compenseren door zich extra in te spannen maar dit kan op de lange termijn erg vermoeiend zijn. Er zijn wel alternatieven voor een bril, zoals contactlenzen of een chirurgische ingreep, maar de bril is de vaakst gekozen en veiligste oplossing. 

  

Bij kinderen kan de verziendheid verergeren naarmate ze groeien. Op volwassen leeftijd blijft de afwijking meestal stabiel. Door je ogen regelmatig te laten testen, komen veranderingen tijdig aan het licht. 

We raden aan om jaarlijks of om de twee jaar een oogmeting te laten uitvoeren. Bij klachten kun je natuurlijk eerder langskomen. Door je ogen regelmatig te laten controleren zorg je ervoor dat je bril altijd de juiste sterkte heeft.