Banner Image

Mutualiteiten

Heb je nog recht op brilvergoeding voor je nieuwe bril?

Elke mutualiteit heeft andere voorwaarde voor de terugbetaling van je bril: Hieronder vind je een handig overzicht.

Wist je dat je vaak kan rekenen op een tussenkomst van je mutualiteit, als je geen recht hebt op de wettelijke terugbetaling van het RIZIV? Om het voor jou enigszins gemakkelijk te maken, vind je onderstaand de verschillende voorwaarde per mutualiteit.

Kies je mutualiteit:

Bij de CM is de tussenkomst afhankelijk van je leeftijd. Iedereen t.e.m. 18 jaar kan een terugbetaling bekomen tot 50 euro voor de aankoop van een bril of lenzen. Voor mensen ouder dan 18 jaar is dat tot 40 euro. Wist je trouwens dat je deze tussenkomst van de CM jaarlijks kan aanvragen en dat je hiervoor geen voorschrift van de oogarts nodig hebt?

Lees meer

Elk kalenderjaar voorziet dit ziekenfonds een tussenkomst van 50 euro bij aankoop van brilglazen, monturen of contactlenzen. Om deze terugbetaling te krijgen, heeft het NZVL een factuur nodig van een erkend opticien.

Lees meer

Bij het OZ genieten alle personen tot en met 18 jaar van een tegemoetkoming tot 50 euro per kalenderjaar. Voor alle personen vanaf 19 jaar, kan er een terugbetaling van €30 per persoon per kalenderjaar gevraagd worden. Deze tegemoetkoming is geldig voor een complete bril, brilglazen, montuur, contactlenzen of oogpleisters. Zelfs mag je ook een zonnebril met corrigerende glazen indienen.

Lees meer

Dit ziekenfonds werkt met heel wat opticiens samen. Zo kan je via het Partena ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling krijgen van je brilglazen. Hiervoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen en attesten bezorgen. Je kijkt best op de website om na te gaan of jij hier recht op hebt en wat je precies in orde moet brengen. Verder voorziet Partena jaarlijks een tegemoetkoming van 50 euro voor brillen op sterkte, monturen, lenzen en oogpleisters voor kinderen tot en met 18 jaar. Eens je ouder bent dan 18 jaar, bedraagt deze terugbetaling nog 40 euro.

Lees meer

De Socialistische Mutualiteit hanteert andere terugbetalingssystemen per provincie. Zo krijg je bij De Voorzorg Antwerpen krijg elk jaar tot 25 euro terugbetaald. Zij voorzien ook een korting van 50% tot maximaal 50 euro per jaar die je kan gebruiken voor aankoop van een brilmontuur, zonnebril of lenzen bij een opticien waarmee het ziekenfonds een overeenkomst sloot. Bij De Voorzorg Limburg geniet je vanaf je 19 jaar oud bent, van een terugbetaling tot 45 euro om de 3 jaar. Tot en met je 18e verjaardag krijg je een terugbetaling van 55 euro om de drie jaar. In Vlaams-Brabant krijg je dan weer eens om de 10 jaar een terugbetaling tot maximaal 60 euro voor de aankoop van een bril bij een erkend opticien en krijg je tot 15% korting bij deelnemende optiekzaken. Bij Bond Moyson Oost-Vlaanderen en Bond Moyson West-Vlaanderen heb je recht op een ledenvoordeel tot 50 euro per kalenderjaar voor een bril, brilglazen of lenzen.

Lees meer

Bij deze mutualiteit klop je aan voor terugbetaling van een montuur, glazen, contactlenzen of oogpleisters. Je kan elke 4 jaar tot 100 euro terugkrijgen, op voorwaarde dat je een voorschrift van een oogarts kan voorleggen. Of je hebt recht op een jaarlijkse terugbetaling van 50 euro, zonder voorschrift.

Lees meer

Het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) voorziet wettelijke tussenkomsten voor kinderen onder de 18, voor iedereen ouder dan 18 jaar met afwijking van minstens -8,25 of +8,25 en voor iedereen ouder dan 65 jaar met een progressieve bril en een afwijking van minstens -4,25 of +4,25. Jongeren onder 18 jaar krijgen bovendien een tegemoetkoming tot 28 euro voor een montuur. Om gebruik te maken van deze terugbetaling, moet je altijd het factuur van de opticien én het voorschrift van de oogarts (6 maanden geldig) kunnen voorleggen.

Heb je nog vragen?

We helpen je graag verder met al jouw vragen in verband met wettelijke en bijkomende terugbetalingen bij de aankoop van een bril. Kom gerust langs bij een winkel bij jou in de buurt of maak online een afspraak, dan zoeken we samen met jou de perfecte bril uit en leggen we de terugbetalingen stap voor stap uit.

* Deze voorwaarden zijn momenteel van kracht, maar kunnen op elk moment aangepast worden. We raden je aan om steeds alles na te lezen op de website van jouw ziekenfonds.